Michal Šindelář: S technologií SLS máme v rámci ČR největší zkušenosti

Na co se SYSCAE specializuje a jací lidé naši společnost tvoří? Nejen na tyto otázky jsme se rozhodli odpovídat formátem rozhovorů. První z nich jsme zrealizovali s Ing. Michalem Šindelářem, vedoucím našeho oddělení Rapid prototypingu.

Jak už sám název napovídá, oddělení Rapid prototyping (RP) se věnuje rychlé výrobě prototypů. V našem případě jde především o 3D tisk technologií SLS a Polyjet. Začínáme 3D tiskem, následuje broušení, lakování a chromování. Okrajově se zabýváme také vacuum castingem. Požadavky našich zákazníků jsou často na hranici technologických možností, my jsme ale přesto schopni dodat funkční prototypy v řádu několika dní. Naše oddělení sídlí v Mladé Boleslavi, avšak díly dodáváme do celého Česka.

Michale, od jakého roku v SYSCAE pracujete? Co je zde Vaší hlavní pracovní náplní a jaké máte kompetence?
Do firmy jsem nastoupil v listopadu 2017 jako obchodní zástupce, od ledna 2019 vedu oddělení RP. Na této práci mě nejvíce baví její různorodost: od komunikace se zákazníky přes běžnou administrativní a provozní agendu až po technologii výroby. Dřív jsem hodně cestoval za zákazníky, najezdil jsem až 10 000 km za měsíc. Teď na to ale bohužel nemám čas. Obchodnická činnost nám ale chybí, takže bychom rádi přivítali v našem týmu nějakého schopného obchodníka, který by se tomu věnoval.

Skládá se Vaše práce spíš z rutinních úkolů, nebo je každý den jiný?
Každý den je jiný, pracujeme v malém týmu, kde je potřeba větší zastupitelnost. Občas se stane, že si obléknu montérky a jdu čistit díly, ale už jsem taky řídil ještěrku nebo maloval zdi.

Co předchozí zaměstnání a studium?
Studoval jsem SPŠ v Mladé Boleslavi a poté v Praze na ČZU. Po vysoké škole jsem byl rok v Austrálii, kde jsem se zdokonaloval v angličtině. Pak jsem začal pracovat jako inženýr kvality ve výrobních firmách v automobilovém průmyslu. Po sedmi letech přišel čas na změnu a tou byla SYSCAE.

Pracujete zde s celou řadou technologií. Jaká vám přijde nejvíce zajímavá?
Technologie SLS se zdá být prašná a nečistá, ale z našich technologií mi připadá nejzajímavější. Skutečnost, že jsme z plastového prášku schopni vyrobit funkční model, je fascinující.

Jakou formou se dále vzděláváte?
Oblast 3D tisku se rychle vyvíjí, proto je potřeba sledovat nejnovější trendy. Každý rok na podzim se účastním strojírenského veletrhu v Brně a také absolvuji různá školení.

Vaše pracoviště se nachází nedaleko letiště v Mladé Boleslavi. Jak se Vám tato lokalita zamlouvá? A odkud do ní dojíždíte?
Lokalita je pro náš obor velmi výhodná. Jsme blízko našemu největšímu zákazníkovi Škoda-Auto a zároveň ve velmi příjemném prostředí mladoboleslavského letiště. Kromě svišťů jsou tu dost často k vidění i zajímavé letecké kousky. Já sem dojíždím z Českého Dubu v Podještědí, takže to sem mám 30 minut příjemné cesty.

Co Vás baví ve volném čase?
Většinu volného času trávím na koncertech jako frontman kapely Adaptace. Hrajeme cca 50 akcí za rok, takže na zbylé aktivity moc času nezbývá. Když je čas, tak se projedu na motorce nebo vyrazím do přírody.

V SYSCAE panuje dobrá atmosféra. Můžete popsat, jak se Vám zde líbí, a co je podle Vás pro tuto společnost charakteristické, v čem je jiná a co by mohlo budoucí kolegy zaujmout?
Přestože často pracujeme ve stresu a pod tlakem, tak atmosféra je pohodová. Vzájemně si pomáháme a vycházíme vstříc. Dobré náladě přispívá i vlastní kuchyň, kde si každý den vaříme obědy.

Co se Vám za dobu Vašeho působení v SYSCAE nejvíce povedlo, z čeho máte dobrý pocit?
Jsem rád, že se podařil nákup nového stroje EOS P396. Je to výsledek společného snažení všech, kterým záleží na rozvoji naší firmy. Děkuji majiteli za nemalou investici a svým předchůdcům za úsilí, které tomu věnovali.

Za poslední čas se vyrojilo mnoho konkurenčních subjektů, kteří se taktéž věnují 3D tisku. Proč si má zákazník vybrat právě SYSCAE?
My se 3D tisku, respektivě Rapid prototypingu, věnujeme už od roku 2000. Měli jsme jako jedni z prvních v ČR stroj EOS P360 SLS technologie a máme s ní proto největší zkušenosti. Je to také díky kolegovi Ing. Zemánkovi, který stál u zrodu naší pobočky RP a je to člověk, který se už přes 20 let věnuje 3D tisku. Ví, jak díly skládat a zapozicovat na platformu, má reálné zkušenosti a jeho know-how je jednoznačně jednou z našich největších výhod.

3D tisk má svá specifika a prvořadě jde o to, k čemu díl slouží. Právě podle toho volíme technologii, která je pro zákazníka nejvhodnější. Záleží také na postupu, jak díl upravit a poskládat do tiskové podoby. Samozřejmě je důležité i dokončení dílu – např. když má být v prostředí, kde musí být oleji odolný, pak zvolíme takové laky, aby byl zákazník spokojený a díl splnil, co od něj očekává. Spokojenost zákazníka, funkčnost a rychlost dodání je to, na čem si zakládáme.

Zajímají vás detaily, zjišťujete konkrétní možnosti 3D tisku? Ing. Michal Šindelář vám toho rád více sdělí osobně. Kontaktujte ho na telefonu +420 730 523 661 nebo e-mailu sindelar@syscae.cz.

Aktualita Aktualita Aktualita Aktualita Aktualita Aktualita Aktualita Aktualita

Máte dotaz?

Jsme zde pro vás a těšíme se na nové výzvy! V případě dotazů nám napište zde anebo využijte přímé kontakty

*
*
Odesláním formuláře Souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů
Syscae